/img/coolprofs_logo_full.png
Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
CIO’s huiverig nieuwe innovatieve ontwikkelmethode in te voeren

Het merendeel van de Nederlandse CIO’s en IT-managers ziet de toegevoegde waarde in van continuous delivery, maar is nog huiverig deze nieuwe manier van software-ontwikkeling in te voeren. Dat blijkt uit een rondvraag van IT-dienstverlener COOLProfs en consultancy bureau KPMG.

Continuous Delivery is een logisch vervolg op de Agile werkwijze, met als grootste verschil dat de software in kleine stukken in een paar dagen tijd wordt ontwikkeld en opgeleverd. Voorheen werden stukken software in een aantal weken ontwikkeld, en het systeem of de release pas na maanden van testen en aanpassen in één keer live gezet. Bij continuous delivery wordt er dagelijks nieuwe software ingecheckt voor een continue integratie. Het testen gebeurt volledig geautomatiseerd.

Bij continuous delivery kunnen IT-teams autonoom software klaar zetten en eventueel ook direct live zetten. Nieuwe software wordt hierdoor zodra het ontwikkeld is ten gelde gemaakt door het bedrijf, en organisaties die op deze manier werken, zijn continue innoverend bezig.

Vier grote struikelblokken
Veel CIO’s en IT-managers erkennen de voordelen van deze nieuwe manier van werken, maar zien ook veel beren op de weg waardoor ze niet daadwerkelijk de stap durven te zetten. Uit de rondvraag van COOLProfs en KPMG kwam naar voren dat CIO’s vier grote struikelblokken zien:

  • Zo is er de vrees dat, doordat ontwikkelteams zelf verantwoordelijk zijn voor het testen, en ze de software zelf naar productie brengen, er te veel fouten kunnen worden gemaakt.
  • Ook is er angst voor het risico dat bedrijfskritische systemen plat komen te liggen of onherstelbaar beschadigd raken.
  • Veel CIO’s vrezen verder dat hun toeleveranciers, klanten of partners niet achter deze ingrijpende verandering in werkwijze zullen staan.
  • Tot slot verwachten ze dat er niet voldoende draagvlak of kundigheid is onder het personeel om de verandering naar continuous dDelivery succesvol uit te kunnen voeren.
     

“Om daadwerkelijk de stap naar continuous delivery te kunnen maken, moet er aan een aantal belangrijke voorwaarden worden voldaan”, zegt Jos van Brummelen, manager KPMG Technology Advisory. “Zo is een zeer hoge mate van automatisering van de IT – ontwikkeling, testen en operations - een vereiste. Verder is het belangrijk dat de bedrijfscultuur aansluit bij het continu en onafgebroken innoveren. Ontwikkelaars, testers en operators moeten kunnen werken in autonome teams die doordrongen zijn van kwaliteit, en die vooral ook plezier beleven aan het continu innoveren.”

Joachim Vandecasteele, CTO van COOLProfs, erkent dat het een ingrijpende keuze is. “De stap naar continuous delivery is niet alleen van invloed op alle medewerkers van het bedrijf, maar ook op toegepaste IT-architectuur om consistent betrouwbare software op te kunnen leveren die geautomatiseerd te testen is én die goed onderhoudbaar blijft. Neemt niet weg dat organisaties die nu de stap durven te zetten, direct de vruchten plukken van de nieuwe software die ze ontwikkelen. Zij vinden zichzelf iedere dag opnieuw uit en zijn continu aan het innoveren. Op die manier laten ze hun concurrentie mijlenver achter zich.”

Volgens COOLProfs en KPMG is de stap naar continuous delivery voor bijna alle bedrijven haalbaar. Organisaties die overwegen continuous delivery in te voeren, kunnen bij hen terecht voor advies en ondersteuning.

 

Met onderstaande meldingen:

Dutch IT-channel

Emerce

Executive People

Persberichten

Resellers Business

Deze site maakt gebruik van cookies om te leren over hoe de site gebruikt wordt en wat er beter zou kunnen.
Behoud de cookies en optimaliseer mijn website beleving.
/img/ajaxwait.png