Cool Data Mover maakt de low-code belofte waar

Door Camilla Ramberg
PO Cool Data Mover

Iedereen die met zakelijke software werkt, krijgt met data te maken. Naar gelang een applicatie groeit, wordt uitgebouwd of er functionaliteiten aan worden toegevoegd, vergt datamanagement meer inspanning. Nu bestaan er verschillende databasetools die gebruikt kunnen worden om deze doeleinden te ondersteunen maar die zijn allen niet geschikt om data te verplaatsen in een  OutSystems omgeving.

Bij CoolProfs lopen we ook regelmatig tegen dit probleem aan, bijvoorbeeld als we voor een klant een nieuwe OutSystems applicatie ontwikkelen, wanneer we een bestaande OutSystems oplossing willen uitbreiden of een bug willen lokaliseren en repareren. Zodra er grote hoeveelheden gegevens verplaatst moeten worden, kwam daar voorheen al snel een aantal weken handwerk bij kijken. Dat deden we dus alleen wanneer hoogstnoodzakelijk. Nog afgezien van het feit dat deze manuele arbeid erg foutgevoelig is, doet het nogal af aan de voorsprong die low-code rapid application development te bieden heeft.

We hebben daarom bij CoolProfs een generieke oplossing ontwikkeld voor dit probleem; de Cool Data Mover. Deze kan voor alle OutSystems applicaties – on premise, in de cloud, of in een hybride omgeving – worden toegepast en werkt database-onafhankelijk, dus zowel op Oracle als op SQL-Server.

De Cool Data Mover kan worden gebruikt in elk scenario waar gegevens moeten worden overgezet. Hier volgen de vijf meest voorkomende voorbeelden:

Bug fixing

Door data te kopiëren vanuit de Productie-omgeving naar een Testomgeving kan het testteam een bug reproduceren en aan de knoppen van een applicatie draaien, zonder risico dat er gegevens verloren gaan. Hierdoor kan de productie ondertussen gewoon doorgaan.

Master data synchronisatie

Master data, de basisgegevens waarop alle bedrijven draaien, zijn vaak in verschillende vormen en systemen vastgelegd. De Cool Data Mover kan helpen deze gegevens te synchroniseren zodat ze voor de hele organisatie beschikbaar komen. Dit biedt allerlei efficiëntievoordelen en nieuwe mogelijkheden voor de bedrijfsvoering.

Migratiescenario’s

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een bedrijfsovername of -splitsing zullen de softwareomgevingen van deze organisaties moeten worden samengevoegd dan wel opgedeeld en gegevens worden overgezet. Mogelijk moeten bestaande applicaties naar een nieuwe organisatie worden uitgerold met een standaard dataset. Met de Cool Data Mover kun je dit proces automatiseren.

Back up

Deze feature spreekt voor zich voor een datatool. Met de Cool Data Mover kunnen gegevens tevens worden gecategoriseerd zodat data selectief kan worden teruggezet per applicatie.

Trainings- en demo-doeleinden

Het kan nuttig zijn om een standaard dataset ter beschikking te hebben waar eindgebruikers mee kunnen oefenen en naar hartenlust kunnen werken op een manier die representatief is voor de werkelijkheid, zonder risico op dataverlies of -schade.

De Cool Data Mover vereist geen extra rechten op de database. De gegevens blijven afgeschermd zodat het proces volledig AVG compliant is. Ook kunnen met de tool privacygevoelige gegevens automatisch worden ge-encrypt. Zodoende ondersteunt de Cool Data Mover dus ook het werken volgens de AVG.

In plaats van wekenlang data over te tikken, hoeft de Cool Data Mover alleen eenmalig te worden geïnstalleerd en ingericht. Daarna kan hij telkens opnieuw worden toegepast op elk gewenst scenario.

Door databeheer te automatiseren, helpt de Cool Data Mover de belofte van low-code waar te maken en kunnen bedrijven nu écht razendsnel OutSystems applicaties inrichten, opschalen en uitbreiden.

CoolUp '24

Lean leadership gecombineerd met het ESG framework

Madhu Iyer, consultant bij Lean Digitale Transformatie

Duurzame bedrijfsvoering is een breed begrip. Zorg voor je
medewerkers, aandeelhouders, klanten en het klimaat.

Lean thinking en ‘Servant Leadership’ past hierbij. Maar hier stopt het niet.

In de media leest je nu veel over ESG: Environmental, Social en Governance: Hoe kunnen organisaties risico’s en mogelijkheden managen die te maken hebben met het milieu, klimaatverandering, SROI en governance naast de focus op winstmaximalisatie en blije
aandeelhouders.

CoolUp '24

Shift Left, wat zijn de nadelen?

Ruud Rademaker, Software Architect bij PGGM
Huh, nadelen? Bedoel je niet voordelen? Nou ja, dit is het eerlijke verhaal. Ruud Rademaker vertelt over hun reis naar ‘een voorspelbaar softwareontwikkelingsproces’. Dagelijks deployen is bij het eerste team een feit en meer teams gaan volgen! Maar is alles nou beter, of zijn er ook nadelen?

CoolUp '24

Toekomstbestendige architectuur en het belang hiervan

CoolProfs
Hoe houd je grip op het applicatielandschap? Veelal worden architectuurplaten gemaakt om inzicht te krijgen. Door tijdsdruk worden deze platen vaak maar mondjesmaat bijgewerkt. Zijn er manieren om de architectuurplaten wel up-to-date te houden? Hoe belangrijk is een goede architectuur? Wat is een toekomstbestendige architectuur en hoe zorg je hiervoor?

CoolUp '24

Tekenen met AI

Jan Loos

Heb je zin om eens met jouw creatieve kant aan de slag te gaan? Grijp nu hier de kans om samen met Jan Loos tekeningen tot leven te laten komen door middel van AI.
Let op: voor deze workshop zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

CoolUp '24

Op eigen benen staan

Sogyo

We horen het vaak: “Wij zijn erg blij met jullie als partner, maar we moeten toch op eigen benen verder kunnen.” Dat begrijpen we heel goed. Onze aanpak is hierop gericht: Voordoen; Meedoen en Zelf Doen. Samen met Sogyo hebben wij een kant en klaar opleidingsprogramma voor nieuw OutSystems talent. Via een detavaste constructie en met hulp van de Cool Academy heb je binnen de kortste keren ervaren OutSystems specialisten in dienst.

CoolUp '24

AI en UX voor OutSystems

Menno Cramer, Head of Solution Delivery & Experience bij OutSystems

UX/UI tovert apps om tot iets leuks en gebruiksvriendelijks, en met AI wordt het alleen maar beter – denk aan slimme personalisatie en bliksemsnel reageren. Met platforms zoals OutSystems kunnen we die dromen waarmaken en supercoole, slimme apps bouwen die precies doen wat gebruikers willen.

Dus, ontwerpers, omarm AI in jullie werk en wees niet bang – jullie creatieve magie en banen zijn veiliger dan ooit. En hey, vergeet niet: houd het simpel, test vaak, en luister altijd naar wat de gebruiker echt wil!

CoolUp '24

Road to ODC

Jeroen Bezemer, CTO bij CoolProfs

Als OutSystems enthousiast zit je met een berg vragen. Je wilt zo snel mogelijk starten met ODC maar waar begin je en hoe zorg je voor een zo frictieloos mogelijke transitie van je huidige applicaties. CoolProfs heeft een ijzersterk pad voor je uitgestippeld. Onze boodschap: Start er morgen mee!