Migratie van OutSystems 11 naar ODC

Door Onno Poelmeyer
Consultant bij CoolProfs

In onze vorige blogpost, “Traditional, Reactive of ODC?”, belichtten we de verschillen tussen OutSystems 11 Traditional, Reactive en de nieuwe Outlook Developer Cloud (ODC). Het is nu al best lastig om over te stappen van Traditional naar Reactive. Daarvoor is geen migratietool. Dus hoe kan je organisatie überhaupt nadenken over de migratie naar ODC?

Uit die vorige blogpost is hopelijk duidelijk geworden dat Traditional onderweg is om een dinosaurus te worden. Wil je nieuwe ontwikkelingen volgen en klaar zijn voor de toekomst? Profiteren je applicaties van de schaalbaarheid van de cloud? Dan heb je geen andere keuze dan ze te herschrijven naar Reactive. Dit kun je doen met je huidige OutSystems licentie en je investeert in de toekomst.

Het goede nieuws

Als de applicaties al in Reactive zijn gebouwd ga je blij worden van de OutSystems Migration Kit. Deze zal waarschijnlijk steeds worden verbeterd. Hoewel een eerste versie misschien geen wonderen verricht, kan hij het merendeel van de schermen en logica wel overzetten.

Het minder goede nieuws

Licentieplannen lijken geen rekening te houden met een periode waarin organisaties ODC gratis kunnen evalueren. Als je het advies van OutSystems wilt volgen om bestaande apps op OutSystems 11 (O11) te houden en nieuwe in ODC te ontwikkelen, kost dat twee licenties. Het kan zijn dat OutSystems de klant hierin tegemoet komt. Vraag dit in elk geval altijd na!

Tijdlijn

De tijdlijn die eind 2023 is gecommuniceerd is:

 • Q1 2024: OutSystems ontwikkelt handleidingen en een Migration Kit.
 • Q3 2024: de Migration Kit ondersteunt een ‘one-shot’-conversie (van O11 naar ODC) voor Reactive en mobiele apps, voor kleinere applicaties.
 • Q4 2024: verwachte coëxistentie: klanten hebben sommige apps in O11, migreren andere naar ODC, en ontwikkelen daar wellicht geheel nieuwe apps in.

Het huidige OutSystems 11-platform wordt in elk geval tot 2029 ondersteund.

Overwegingen

De tijdlijn geeft geen reden tot ongerustheid. Al je apps blijven prima draaien. Tegelijkertijd zien we bij CoolProfs dat migraties vaak worden uitgesteld. Organisaties geven vaak de voorkeur aan nieuwe functionaliteit boven ontwikkelingstijd die wordt besteed aan iets dat je ‘niet kunt zien’. Dat klinkt natuurlijk best logisch.

Maar het is waarschijnlijk geen verstandige strategie. De eerste stap zou een beoordeling van ODC en de architectuur ervan moeten zijn. Neem ook eens een kijkje nemen bij de trainings- en certificeringstrajecten van OutSystems. Als de organisatie toch overstapt op ODC kunnen de teams er maar beter klaar voor zijn.

Migration Kit

We noemden de Migration Kit al. Deze zal later in 2024 beschikbaar komen en de volgende indeling volgen:

 1. Assessment / Architecture preparation
 2. Code conversion
 3. Data migration

Wie nog niet veel naar ODC gekeken heeft vraag zich misschien af waar al die voorbereiding, conversie en migratie over gaat. Dat zit zo: ODC werkt volgens heel andere principes dan O11. Zo is LifeTime verdwenen en vervangen door een ODC Portal.

Modules zitten iets anders in elkaar. Er bestaan alleen nog applications en libraries. Libraries kunnen naar elkaar verwijzen en dienen als opslagplaats voor herbruikbare UI-elementen en logica.

En dan is ook het databaseplatform nog veranderd. O11 ondersteunt SQL Server, Azure SQL Database, Oracle en DB2. In ODC is er maar één database: PostgreSQL. Het is op het moment van schrijven nog niet helemaal duidelijk of en hoe de data uit OutSystems 11 zal worden overgezet naar ODC. Mogelijk zijn we afhankelijk van oplossingen van derden. CoolProfs heeft gelukkig al een oplossing voorhanden in de vorm van onze Cool Data Mover. Hiervan verschijnt ook een ODC versie.

Uit dit alles wordt waarschijnlijk wel duidelijk dat een migratiekit niet alle problemen zal oplossen. De Migration Kit is gemaakt voor de meest voorkomende scenario’s. Dat zijn vooral Reactive schermen en logica. Voor organisaties die overstappen komt er mogelijk een periode waarbinnen zowel O11 als ODC gebruikt kunnen worden. Buiten die periode lijkt het er sterk op dat zowel een OutSystems 11- als een ODC-licentie nodig zijn.

Wanneer NIET migreren naar ODC?

Sommige functies zijn mogelijk nog niet beschikbaar in ODC. Begin 2024 waren dat o.a.:

 • BPT workflows
 • SOAP integraties
 • Lokale installaties (het is een cloudplatform…)
 • Oracle- of DB2-databases, eventueel met Advanced SQL query’s
 • Enkele Forge-componenten

Als je deze functionaliteit echt nodig hebt, wacht dan nog even met een migratieproject. Het kan wel een goed idee zijn om alle nieuwe applicaties in ODC ontwikkelen. De organisatie profiteert dan direct van de voordelen van de cloud en er valt in de toekomst minder te converteren.

Hulp bij migratie

CoolProfs biedt hulp met raad en daad. In onze Road to ODC visie bekijken we welk migratiepad voor jou het beste werkt, en ondersteunen wij dat pad met onze ervaren consultants. Door gebruik te maken van onze Way of Working en SDLC-Suite kan jouw organisatie nu al gaan werken op een manier die past bij cloud-native development en deployment.

CoolProfs Road to ODC

In een volgende blog post zullen we kijken naar enkele belangrijke verschillen tussen OutSystems 11 en ODC.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Type platform

CoolUp '24

De Uitdaging van Duurzame Innovatie in een Versnellende Wereld

Madhu Iyer, consultant bij Lean Digitale Transformatie

De technologische verandering raast voort. Ondanks Agile en low-code, worstelen we om bij te blijven met Generatief AI en de toenemende focus op duurzaamheid.

Een unieke aanpak, die Lean Thinking combineert met digitale transformatie, biedt soelaas. Dit beproefde framework versnelt innovatie en adaptatie, met oog op duurzaamheid.

In mijn lezing focus ik niet op kant-en-klare oplossingen, maar schets ik het framework en mijn vertaalslag naar de praktijk. Ik deel wat wel en niet werkte. Het framework is aanpasbaar – de juiste toepassing hangt volledig af van uw eigen context.

Toewijding, consistentie en emotionele veerkracht zijn cruciaal. In mijn lezing deel ik diverse ervaringen – successen en mislukkingen – om waardevolle lessen te trekken en met vertrouwen te navigeren in het veranderende bedrijfslandschap, met focus op duurzaamheid.

CoolUp '24

Dagelijks deployen een utopie? Nee hoor!

Ruud Rademaker, Software Architect bij PGGM

CoolProfs zegt “Er zijn tal van redenen te noemen om je software development lifecycle (SDLC) te verbeteren. Wat je doel ook is, de CoolProfs SDLC-Suite biedt alle tools om dit voor OutSystems low-code omgevingen werkelijkheid te maken. Met onze SDLC-Suite maak je de low-code belofte waar.

Maakt CoolProfs die belofte waar? Een kritische klant vertelt.

CoolUp '24

Domain Driven Architecture, een noodzaak?

Edwin Muijen, Principal Consultant CoolProfs en PO Cool Model

Domain Driven Design is niet nieuw, maar wordt steeds relevanter. Kleinere, bedrijfsonderdeel-specifieke apps zijn overzichtelijker, sneller aan te passen en onafhankelijk van andere apps en hun ontwikkelteams.

Monilithische applicaties uit het verleden kunnen misschien beter worden opgedeeld in kleine, herbruikbare delen.

Edwin Muijen vertelt waarom Domain Driven Architecture van belang is, nu en in de toekomst.

CoolUp '24

Tekenen met AI

Heb je zin om eens met jouw creatieve kant aan de slag te gaan? Grijp nu hier de kans om samen met Jan Loos tekeningen tot leven te laten komen door middel van AI.
Let op: voor deze workshop zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

CoolUp '24

Op eigen benen staan, bouw je eigen OutSystems team.

Christa Roseboom, HR manager en mede-eigenaar Sogyo
Imelda Duivenvoorden, HR manager en MT-lid CoolProfs

Sogyo en CoolProfs geven tips en pitfalls over het samenstellen (en behouden) van je eigen OutSystems team. Samen helpen we je bij het werven van geschikte kandidaten en het vormgeven van een traineeprogramma. Uiteraard met de nodige begeleiding vanuit onze kant.

Samen zorgen we voor een instroom van goed opgeleide startende OutSystems-engineers die in vaste dienst kunnen treden. Ons plan is op basis van maatwerk en Best Practices. Zo heb je binnen de kortste keren ervaren OutSystems specialisten in dienst.

CoolUp '24

AI en UX voor OutSystems

Menno Cramer, Head of Solution Delivery & Experience bij OutSystems

UX/UI tovert apps om tot iets leuks en gebruiksvriendelijks, en met AI wordt het alleen maar beter – denk aan slimme personalisatie en bliksemsnel reageren. Met platforms zoals OutSystems kunnen we die dromen waarmaken en supercoole, slimme apps bouwen die precies doen wat gebruikers willen.

Dus, ontwerpers, omarm AI in jullie werk en wees niet bang – jullie creatieve magie en banen zijn veiliger dan ooit. En hey, vergeet niet: houd het simpel, test vaak, en luister altijd naar wat de gebruiker echt wil!

CoolUp '24

Road to ODC

Jeroen Bezemer, CTO bij CoolProfs
Arjan Waardenburg, Solution Architect bij OutSystems

Als OutSystems enthousiast zit je met een berg vragen. Je wilt zo snel mogelijk starten met ODC maar waar begin je en hoe zorg je voor een zo frictieloos mogelijke transitie van je huidige applicaties?

CoolProfs en OutSystems hebben een ijzersterke roadmap voor je uitgestippeld, met de stappen die je tussen nu en 2029 kunt doen. Daarbij wordt rekening gehouden met zowel de techniek als de mensen.