Ready? Set? GO!

Door Marco Burggraaff
Senior Consultant

Voldoen de User Stories aan de Definition of Ready? Is de sprint ingepland? Dan kunnen we los! We sprinten erop los. De scrummaster ziet erop toe dat het beste uit het team wordt gehaald en dat er geen impediments zijn. De Product Owner (PO) zet zich in om aan het team uit te leggen wat hij wil en in welke volgorde

Voldoen de User Stories aan de Definition of Ready? Is de sprint ingepland? Dan kunnen we los! We sprinten erop los. De scrummaster ziet erop toe dat het beste uit het team wordt gehaald en dat er geen impediments zijn. De Product Owner (PO) zet zich in om aan het team uit te leggen wat hij wil en in welke volgorde. Het ontwikkelteam bouwt wat er in de User Stories beschreven staat. Die User Stories worden als warme broodjes opgeleverd bij de PO en in rap tempo worden de gestelde sprintdoelen gehaald.

En zo wordt het nieuwe systeem sprint na sprint steeds groter. Dan volgt de eindgebruikerstest, of erger nog, het systeem gaat live. En dan blijkt dat ondanks alle tussentijdse demo’s en tests die tijdens de sprints zijn uitgevoerd, het systeem toch niet helemaal voldoet aan de wensen van de gebruikers. De interface is toch niet intuïtief genoeg. Of het systeem voldoet niet aan de eisen van de architectuurboard. Data blijken dubbel te worden opgeslagen met als gevolg een stuk refactoring. Dat willen we niet.

Wat wil je en waarom?

Gelukkig is dit verhaal aangedikt en meestal niet één op één van toepassing op ontwikkeltrajecten. Maar toch gebeurt het nog wel eens dat er iets gebouwd wordt dat achteraf aangepast moet worden. Vanzelfsprekend kun je niet alles vooraf bedenken. Daarom werken we ook agile; al doende wordt het steeds beter. IKIWISI, I Know It When I See It. De opdrachtgever weet bij aanvang niet precies wat hij wil. Vol goede moed bouwt het team een eerste versie. En dan weet hij het wél. Het moet niet zoals in die eerste versie. Met wat aanpassingen wordt het precies zoals hij het wil.

De andere kant van de medaille is dat we de Preliminairy Investigation nog wel eens overslaan, de allereerste fase van een systeemontwikkelingstraject zoals 30 jaar geleden omschreven door H.L. Capron in “Systems Analysis and Design”. In deze fase zijn we op zoek naar de prikkel of wens om te veranderen. Je klimt als het ware in de huid van de klant om te begrijpen wat hij wil, maar belangrijker nog, waarom hij het wil.

Ik volgde onlangs een workshop Design Thinking, over de zoektocht naar het dieperliggende ‘waarom’. De vraag achter de vraag. Waarom hebben klanten/gebruikers ergens behoefte aan? Wat zit er achter een opmerking van een klant? Een voorbeeld:

De kleur van een knop in een scherm moet in bepaalde gevallen rood kleuren volgens de gebruiker. Waarom moet die knop rood kleuren? Waarom niet blauw? Nou, zegt de gebruiker, omdat we met rood willen aangeven dat deze actie met spoed uitgevoerd moet worden. Kijk, nu weten we dat de gebruiker blijkbaar behoefte heeft om prioriteit aan te kunnen geven in het scherm.

Op zoek naar de drijfveer

Met de achterliggende reden van een bepaalde wens of behoefte kunnen we creatieve, out of the box oplossingen bedenken die waardevol zijn voor deze gebruikers. Het is hier bij de kunst om de gedachtes of gevoelens van de gebruiker aan te voelen.

Wat Capron in 1985 al optekende, heeft veel weg van het hedendaagse Design Thinking (DT). In beide gevallen staat de ervaring van de klant/gebruiker centraal. Hij ervaart immers waarde door het gebruik van producten en diensten om zijn doelen te realiseren. Daar waar Capron een meer analytische aanpak hanteert om de prikkel voor verandering te achterhalen, is DT een creatief proces, dat – anders dan analytisch denken – zorgt voor het generen van goede ideeën. DT past in dat opzicht heel goed in een Preliminairy Investigation waar we op zoek zijn naar de incentive, de rationale, de drijfveer van de klant.

Zonder te pleiten voor het herintroduceren van de watervalmethode wil ik wijzen op het belang van de Preliminairy Investigation fase voorafgaande aan een softwareontwikkelingstraject. Dit belang wordt nog wel eens onderschat. Ik wil niet terug naar comprehensive documentation over working software. Maar het is wel belangrijk om bij aanvang van een softwareontwikkelingstraject een stapje terug te doen om de behoefte en de context waarbinnen die behoefte leeft in kaart te brengen. In welke bedrijfscontext moet de applicatie functioneren? Wat zijn de interfaces met andere systemen? Welke bedrijfswaarde creëert de applicatie? Deze informatie stelt je in staat om een globaal procesmodel en gegevensmodel op te stellen. Hiermee voorkom je dat er uiteindelijk een applicatie staat dat los van de omgeving functioneert. Het resultaat is een vooraf gedefinieerde systeemarchitectuur.

Bij CoolProfs onderkennen we de noodzaak van een Preliminairy Investigation fase en hebben we een dergelijke fase verwerkt in onze agile werkmethodiek. We noemen het Architected Agile en dit vindt plaats in onze sprint 0. Door Architected Agile kan refactoring worden voorkomen en krijg je een goed fundament om op te bouwen. Preliminairy investigation, Design Thinking, Architected Agile, allemaal termen uit een eigen tijdsperk en voor een bepaalde doelgroep, maar eigenlijk komt het neer op een stukje voorbereiding, “Reflect before you act”.

Reflected? Ready? Set? GO!

Meer weten over Architected Agile? Neem contact op met ons op en vraag naar onze Way of Working.

CoolUp '24

Lean leadership gecombineerd met het ESG framework

Madhu Iyer, consultant bij Lean Digitale Transformatie

Duurzame bedrijfsvoering is een breed begrip. Zorg voor je
medewerkers, aandeelhouders, klanten en het klimaat.

Lean thinking en ‘Servant Leadership’ past hierbij. Maar hier stopt het niet.

In de media leest je nu veel over ESG: Environmental, Social en Governance: Hoe kunnen organisaties risico’s en mogelijkheden managen die te maken hebben met het milieu, klimaatverandering, SROI en governance naast de focus op winstmaximalisatie en blije
aandeelhouders.

CoolUp '24

Shift Left, wat zijn de nadelen?

Ruud Rademaker, Software Architect bij PGGM
Huh, nadelen? Bedoel je niet voordelen? Nou ja, dit is het eerlijke verhaal. Ruud Rademaker vertelt over hun reis naar ‘een voorspelbaar softwareontwikkelingsproces’. Dagelijks deployen is bij het eerste team een feit en meer teams gaan volgen! Maar is alles nou beter, of zijn er ook nadelen?

CoolUp '24

Toekomstbestendige architectuur en het belang hiervan

CoolProfs
Hoe houd je grip op het applicatielandschap? Veelal worden architectuurplaten gemaakt om inzicht te krijgen. Door tijdsdruk worden deze platen vaak maar mondjesmaat bijgewerkt. Zijn er manieren om de architectuurplaten wel up-to-date te houden? Hoe belangrijk is een goede architectuur? Wat is een toekomstbestendige architectuur en hoe zorg je hiervoor?

CoolUp '24

Tekenen met AI

Jan Loos

Heb je zin om eens met jouw creatieve kant aan de slag te gaan? Grijp nu hier de kans om samen met Jan Loos tekeningen tot leven te laten komen door middel van AI.
Let op: voor deze workshop zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

CoolUp '24

Op eigen benen staan

Sogyo

We horen het vaak: “Wij zijn erg blij met jullie als partner, maar we moeten toch op eigen benen verder kunnen.” Dat begrijpen we heel goed. Onze aanpak is hierop gericht: Voordoen; Meedoen en Zelf Doen. Samen met Sogyo hebben wij een kant en klaar opleidingsprogramma voor nieuw OutSystems talent. Via een detavaste constructie en met hulp van de Cool Academy heb je binnen de kortste keren ervaren OutSystems specialisten in dienst.

CoolUp '24

AI en UX voor OutSystems

Menno Cramer, Head of Solution Delivery & Experience bij OutSystems

UX/UI tovert apps om tot iets leuks en gebruiksvriendelijks, en met AI wordt het alleen maar beter – denk aan slimme personalisatie en bliksemsnel reageren. Met platforms zoals OutSystems kunnen we die dromen waarmaken en supercoole, slimme apps bouwen die precies doen wat gebruikers willen.

Dus, ontwerpers, omarm AI in jullie werk en wees niet bang – jullie creatieve magie en banen zijn veiliger dan ooit. En hey, vergeet niet: houd het simpel, test vaak, en luister altijd naar wat de gebruiker echt wil!

CoolUp '24

Road to ODC

Jeroen Bezemer, CTO bij CoolProfs

Als OutSystems enthousiast zit je met een berg vragen. Je wilt zo snel mogelijk starten met ODC maar waar begin je en hoe zorg je voor een zo frictieloos mogelijke transitie van je huidige applicaties. CoolProfs heeft een ijzersterk pad voor je uitgestippeld. Onze boodschap: Start er morgen mee!