/img/coolprofs_logo_full.png
Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
Vopak en de Cool Data Mover
Ga naar de site
>
Vopak en de Cool Data Mover
Een aanwinst voor de DevOps organisatie

Alle organisaties die werken met bedrijfssoftware krijgen vroeg of laat te maken met de wens om data te importeren, exporteren, dupliceren of verwijderen. Voor conventionele softwareplatforms zijn er tools voor handen om dit geautomatiseerd te doen, maar voor low-code platform OutSystems bestond dit nog niet. Bedrijven moesten handmatig gegevens overzetten, wat een tijdrovende en foutgevoelige klus is. OutSystems-partner en rapid development dienstverlener CoolProfs ontwikkelde de oplossing: Cool Data Mover.

Met de Cool Data Mover kunnen bedrijven voor verschillende doeleinden data-import en -export met één druk op de knop regelen en dat volledig in lijn met de AVG. Datamigraties worden zodoende voltooid in dagen in plaats van weken. Verschillende klanten van CoolProfs hebben de Cool Data Mover al succesvol ingezet. Zo ook Koninklijke Vopak.

Vopak en de Cool Data Mover
Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag, gespecialiseerd in de opslag en overslag van chemicaliën, gassen en olieproducten. Vopak heeft een wereldwijd netwerk van tankterminals. Deze terminals liggen op strategische plaatsen voor gebruikers ten opzichte van de belangrijkste vaarroutes.

Voor zijn bedrijfsvoering is wereldwijd opererende tankterminal operator Vopak afhankelijk van softwaresystemen. Datamigratie speelt daarbij regelmatig een sleutelrol: systeemtesten uitvoeren, productiefouten reproduceren, nieuwe applicaties demonsteren en eindgebruikers trainen – zonder data wordt het een lastig verhaal. Maar omdat de juiste data vaak ontbreekt in niet-productie omgevingen moeten gebruikers keer op keer alle data handmatig invoeren of herstellen. Andersom is het ook lastig om externe data in de productieomgeving te krijgen. Deze tijdrovende en foutgevoelige processen komen de efficiëntievoordelen van rapid application development niet ten goede. De Cool Data Mover lost dit probleem op: met deze tool kunnen bedrijven zoals Vopak data uit verschillende omgevingen geautomatiseerd exporteren, importeren of verwijderen.

Vopak stapte drie jaar geleden over van zijn bestaande ERP-systeem op low-code van OutSystems, wat de productiviteit ten goede kwam, vertelt Sander van Dijk, DevOps medewerker bij Vopak. “Veel projecten komen nu in een stroomversnelling en dat heeft gevolgen voor onze datastromen: waar informatie eerst nog handmatig kon worden overgezet, kost dat inmiddels te veel tijd. Daar kwam de behoefte aan een oplossing als de Cool Data Mover uit voort – deze dienst helpt ons data met één druk op de knop uit onze OutSystems applicaties te exporteren, of juist hele datastromen te importeren. Inmiddels kunnen we ons niet meer voorstellen hoe we zonder deze oplossing konden werken.”

Vopak

Flinke tijdswinst bij data-migratie
De tool levert grote tijdswinst op bij het uitrollen van nieuwe software, vertelt Van Dijk: “Als we een export van data willen maken dan kunnen we op basis van filters onze volledige voorkeuren aangeven. Omdat alle data op die manier wordt gefilterd is het werk voor het DevOps team stukken eenvoudiger geworden. Wanneer onze data nu tussen verschillende applicaties wordt overgeheveld, weten we zeker dat de integriteit gewaarborgd blijft. Dat we correcte data van en naar een actieve werkomgeving kunnen brengen, scheelt ons veel tijd. En omdat we meer zekerheid hebben kunnen we ook eenvoudiger vooruit plannen.”

Snelle uitrol bij bug fixing
“Als we bezig zijn met bug fixing, dan halen we alle data uit een bepaalde omgeving en voeren een analyse uit. Die analyse is erg belangrijk voor de pre-productie, want dat wordt door de business echt al als testomgeving gebruikt. Als de data die zich daar bevindt op orde is, dan kan de uitrol van de software worden versneld. Soms lukt het nu zelfs om het overzetten van de data binnen één dag rond te hebben. Dat kan per uitrol een flinke tijdswinst opleveren.”

Veiliger testen en trainen
“​Volgens Van Dijk is er nog meer winst te realiseren met de Cool Data Mover. “Momenteel doen we nog niet met alle teams aan Continuous Delivery, maar dat is wel iets waar we in de toekomst naartoe willen. Vaak is dat een kwestie van ontbrekende data, dus daar zou de Cool Data Mover ook goed van pas kunnen komen. Daarnaast blijft het een waardevol hulpmiddel bij de uitrol van software voor nieuwe terminals: alles kan in een lege omgeving worden opgezet, waar je met hulp van een kopie vanuit een bepaalde basis werkt. Een belangrijk voordeel van deze werkwijze is dat we losse elementen op die manier eenvoudig kunnen testen. De uitrol van nieuwe software gaat daardoor sneller. De Cool Data Mover is voor de DevOps teams mission critical geworden.”

Van Dijk is tevreden over de samenwerking met CoolProfs: “Vanaf het begin heeft CoolProfs nadrukkelijk naar onze behoeftes geluisterd. De ‘motor’ van de Cool Data Mover is al heel goed, maar doordat we samen een denktank vormden konden we zelfs nog een extra slag maken. Door deze samenwerking ligt er nu een robuuste oplossing die uitstekend integreert met de PaaS-omgeving van OutSystems. Na een eenvoudige installatie van de Cool Data Mover staat het nu als een huis. Je brengt data eenvoudig van A naar B, en that’s it!”

Deze site maakt gebruik van cookies om te leren over hoe de site gebruikt wordt en wat er beter zou kunnen.
Behoud de cookies en optimaliseer mijn website beleving.