De kracht van ODC: een introductie

Door Onno Poelmeyer
Consultant bij CoolProfs

De kracht van ODC: een introductie

In de reeks ‘Road to ODC’ helpt CoolProfs je op weg naar OutSystems Developer Cloud. Wat is het, wat heb je eraan, en hoe gaat het migreren van OutSystems 11 naar ODC? In deze blogpost: wat is ODC?

Wat onderzoekers zeggen over cloud en low-code

  • IDC: meer dan 90% van de apps zal in 2025 cloud-native zijn.
  • IDC: 60% van nieuwe applicaties zijn no-code/low-code.
  • Gartner: de low-code markt groeit met 20% in 2023.
  • Gartner: de hoge kosten van technisch talent en hybride werken zullen bijdragen aan de adoptie van low-code technologie.

Wat is ODC

OutSystems Developer Cloud (ODC) is een cloud-native, low-code applicatie ontwikkelingsplatform. Het is volledig opnieuw ontworpen, maar biedt ontwikkelaars nog steeds een vertrouwde ontwikkelomgeving. ODC zorgt er automatisch voor dat applicaties en gegevens in meerdere regio’s en datacenters beschikbaar zijn en automatisch worden geschaald. De beschikbaarheid en beveiliging van je applicaties is zeer hoog. ODC is naadloos geïntegreerd in het OutSystems-ecosysteem en biedt een scala aan functies die gericht zijn op het verbeteren van de samenwerking, het stroomlijnen van workflows en het versnellen van de ontwikkelingscyclus.

ODC is ideaal voor rapid prototyping, continue integratie en efficiënte foutopsporing. Het vergemakkelijkt de integratie van OutSystems-ontwikkeling in een CI/CD-pipeline, wat zorgt voor een soepel en geautomatiseerd implementatieproces.

Beveiliging was een topprioriteit bij de ontwikkeling van ODC. Daarnaast biedt ODC kant-en-klare dashboards die de status van apps bewaken op basis van statistieken en foutmeldingen.

OutSystems 11 was een grote stap voorwaarts in enterprise low-code ontwikkeling. Dat blijft uiteraard zo. Tegelijkertijd positioneert OutSystems ODC als de toekomst van haar low-code platform. Nieuwe functies komen daarin beschikbaar, en mogelijk niet meer in OS11. Het is daarom belangrijk dat organisaties, maar ook ontwikkelaars, ODC evalueren en/of hier een training in volgen.

Uitdagingen voor cloud-native ontwikkeling

In een snel veranderende digitale wereld stellen cloudsystemen organisaties in staat om flexibeler te zijn. Het zelf opbouwen van een cloudplatform is niet eenvoudig, ook al laten Amazon, Microsoft en Google het misschien zo lijken. Hier zijn een paar uitdagingen waarmee uw IT-afdeling rekening moet houden bij het bouwen van een cloudplatform:

  • Hoge kosten
    Het kost maanden en miljoenen euro’s om een cloud-native infrastructuur te implementeren. En dan is alleen de infrastructuur op orde: het bouwen van apps moet dan nog beginnen.
  • Gebrek aan personeel
    Om een cloud-native aanpak succesvol te implementeren heb je vakbekwame mensen nodig. Denk maar aan cloud- en database-architecten, beveiligingsspecialisten, databasespecialisten en developers. Deze mensen zijn niet alleen lastig te vinden, ze zijn ook moeilijk te rekruteren en te behouden.
  • Groei van web services
    Het aantal web services groeit in rap tempo. Azure heeft alleen al dan 290 platformcombinaties. Dit maakt het niet eenvoudig om de juiste combinaties te kiezen.
  • Grotere bedrijfsportfolio’s
    Clouddiensten zijn populair en maken het mogelijk om applicaties snel te leveren. Als gevolg daarvan stijgt het aantal applicaties dat een organisatie in gebruik heeft. Het huidige gemiddelde is 250 apps per organisatie!

ODC maakt OutSystems cloud-native

Het bouwen van een eigen cloudplatform is duur en vereist veel expertise. Dit is waar OutSystems om de hoek komt kijken. Ze hebben hun platform naar de cloud gebracht, zodat klanten optimaal kunnen profiteren van de voordelen. Momenteel wordt gebruik gemaakt van Amazon Web Services (AWS). Hierin draaien Linux containers op Kubernetes clusters en een nieuw schaalbaar databasesysteem.

CoolProfs Road to ODC

In de volgende blogpost lees je meer over de architectuur achter ODC. Het is voor nu wel belangrijk om te weten dat ODC cloud-agnostisch ontworpen is. AWS is niet het enige platform waarop het zal draaien.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Type platform

CoolUp '24

De Uitdaging van Duurzame Innovatie in een Versnellende Wereld

Madhu Iyer, consultant bij Lean Digitale Transformatie

De technologische verandering raast voort. Ondanks Agile en low-code, worstelen we om bij te blijven met Generatief AI en de toenemende focus op duurzaamheid.

Een unieke aanpak, die Lean Thinking combineert met digitale transformatie, biedt soelaas. Dit beproefde framework versnelt innovatie en adaptatie, met oog op duurzaamheid.

In mijn lezing focus ik niet op kant-en-klare oplossingen, maar schets ik het framework en mijn vertaalslag naar de praktijk. Ik deel wat wel en niet werkte. Het framework is aanpasbaar – de juiste toepassing hangt volledig af van uw eigen context.

Toewijding, consistentie en emotionele veerkracht zijn cruciaal. In mijn lezing deel ik diverse ervaringen – successen en mislukkingen – om waardevolle lessen te trekken en met vertrouwen te navigeren in het veranderende bedrijfslandschap, met focus op duurzaamheid.

CoolUp '24

Dagelijks deployen een utopie? Nee hoor!

Ruud Rademaker, Software Architect bij PGGM

CoolProfs zegt “Er zijn tal van redenen te noemen om je software development lifecycle (SDLC) te verbeteren. Wat je doel ook is, de CoolProfs SDLC-Suite biedt alle tools om dit voor OutSystems low-code omgevingen werkelijkheid te maken. Met onze SDLC-Suite maak je de low-code belofte waar.

Maakt CoolProfs die belofte waar? Een kritische klant vertelt.

CoolUp '24

Domain Driven Architecture, een noodzaak?

Edwin Muijen, Principal Consultant CoolProfs en PO Cool Model

Domain Driven Design is niet nieuw, maar wordt steeds relevanter. Kleinere, bedrijfsonderdeel-specifieke apps zijn overzichtelijker, sneller aan te passen en onafhankelijk van andere apps en hun ontwikkelteams.

Monilithische applicaties uit het verleden kunnen misschien beter worden opgedeeld in kleine, herbruikbare delen.

Edwin Muijen vertelt waarom Domain Driven Architecture van belang is, nu en in de toekomst.

CoolUp '24

Tekenen met AI

Heb je zin om eens met jouw creatieve kant aan de slag te gaan? Grijp nu hier de kans om samen met Jan Loos tekeningen tot leven te laten komen door middel van AI.
Let op: voor deze workshop zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

CoolUp '24

Op eigen benen staan, bouw je eigen OutSystems team.

Christa Roseboom, HR manager en mede-eigenaar Sogyo
Imelda Duivenvoorden, HR manager en MT-lid CoolProfs

Sogyo en CoolProfs geven tips en pitfalls over het samenstellen (en behouden) van je eigen OutSystems team. Samen helpen we je bij het werven van geschikte kandidaten en het vormgeven van een traineeprogramma. Uiteraard met de nodige begeleiding vanuit onze kant.

Samen zorgen we voor een instroom van goed opgeleide startende OutSystems-engineers die in vaste dienst kunnen treden. Ons plan is op basis van maatwerk en Best Practices. Zo heb je binnen de kortste keren ervaren OutSystems specialisten in dienst.

CoolUp '24

AI en UX voor OutSystems

Menno Cramer, Head of Solution Delivery & Experience bij OutSystems

UX/UI tovert apps om tot iets leuks en gebruiksvriendelijks, en met AI wordt het alleen maar beter – denk aan slimme personalisatie en bliksemsnel reageren. Met platforms zoals OutSystems kunnen we die dromen waarmaken en supercoole, slimme apps bouwen die precies doen wat gebruikers willen.

Dus, ontwerpers, omarm AI in jullie werk en wees niet bang – jullie creatieve magie en banen zijn veiliger dan ooit. En hey, vergeet niet: houd het simpel, test vaak, en luister altijd naar wat de gebruiker echt wil!

CoolUp '24

Road to ODC

Jeroen Bezemer, CTO bij CoolProfs
Arjan Waardenburg, Solution Architect bij OutSystems

Als OutSystems enthousiast zit je met een berg vragen. Je wilt zo snel mogelijk starten met ODC maar waar begin je en hoe zorg je voor een zo frictieloos mogelijke transitie van je huidige applicaties?

CoolProfs en OutSystems hebben een ijzersterke roadmap voor je uitgestippeld, met de stappen die je tussen nu en 2029 kunt doen. Daarbij wordt rekening gehouden met zowel de techniek als de mensen.