De kracht van ODC: een introductie
In de reeks ‘Road to ODC’ helpt CoolProfs je op weg naar OutSystems Developer Cloud. Wat is het, wat heb je eraan, en hoe gaat het migreren van OutSystems 11 naar ODC? In deze blogpost: wat is ODC?
Wat onderzoekers zeggen over cloud en low-code
- IDC: meer dan 90% van de apps zal in 2025 cloud-native zijn.
- IDC: 60% van nieuwe applicaties zijn no-code/low-code.
- Gartner: de low-code markt groeit met 20% in 2023.
- Gartner: de hoge kosten van technisch talent en hybride werken zullen bijdragen aan de adoptie van low-code technologie.
Wat is ODC
OutSystems Developer Cloud (ODC) is een cloud-native, low-code applicatie ontwikkelingsplatform. Het is volledig opnieuw ontworpen, maar biedt ontwikkelaars nog steeds een vertrouwde ontwikkelomgeving. ODC zorgt er automatisch voor dat applicaties en gegevens in meerdere regio’s en datacenters beschikbaar zijn en automatisch worden geschaald. De beschikbaarheid en beveiliging van je applicaties is zeer hoog. ODC is naadloos geïntegreerd in het OutSystems-ecosysteem en biedt een scala aan functies die gericht zijn op het verbeteren van de samenwerking, het stroomlijnen van workflows en het versnellen van de ontwikkelingscyclus.
ODC is ideaal voor rapid prototyping, continue integratie en efficiënte foutopsporing. Het vergemakkelijkt de integratie van OutSystems-ontwikkeling in een CI/CD-pipeline, wat zorgt voor een soepel en geautomatiseerd implementatieproces.
Beveiliging was een topprioriteit bij de ontwikkeling van ODC. Daarnaast biedt ODC kant-en-klare dashboards die de status van apps bewaken op basis van statistieken en foutmeldingen.
OutSystems 11 was een grote stap voorwaarts in enterprise low-code ontwikkeling. Dat blijft uiteraard zo. Tegelijkertijd positioneert OutSystems ODC als de toekomst van haar low-code platform. Nieuwe functies komen daarin beschikbaar, en mogelijk niet meer in OS11. Het is daarom belangrijk dat organisaties, maar ook ontwikkelaars, ODC evalueren en/of hier een training in volgen.
Uitdagingen voor cloud-native ontwikkeling
In een snel veranderende digitale wereld stellen cloudsystemen organisaties in staat om flexibeler te zijn. Het zelf opbouwen van een cloudplatform is niet eenvoudig, ook al laten Amazon, Microsoft en Google het misschien zo lijken. Hier zijn een paar uitdagingen waarmee uw IT-afdeling rekening moet houden bij het bouwen van een cloudplatform:
- Hoge kosten
Het kost maanden en miljoenen euro’s om een cloud-native infrastructuur te implementeren. En dan is alleen de infrastructuur op orde: het bouwen van apps moet dan nog beginnen. - Gebrek aan personeel
Om een cloud-native aanpak succesvol te implementeren heb je vakbekwame mensen nodig. Denk maar aan cloud- en database-architecten, beveiligingsspecialisten, databasespecialisten en developers. Deze mensen zijn niet alleen lastig te vinden, ze zijn ook moeilijk te rekruteren en te behouden. - Groei van web services
Het aantal web services groeit in rap tempo. Azure heeft alleen al dan 290 platformcombinaties. Dit maakt het niet eenvoudig om de juiste combinaties te kiezen. - Grotere bedrijfsportfolio’s
Clouddiensten zijn populair en maken het mogelijk om applicaties snel te leveren. Als gevolg daarvan stijgt het aantal applicaties dat een organisatie in gebruik heeft. Het huidige gemiddelde is 250 apps per organisatie!
ODC maakt OutSystems cloud-native
Het bouwen van een eigen cloudplatform is duur en vereist veel expertise. Dit is waar OutSystems om de hoek komt kijken. Ze hebben hun platform naar de cloud gebracht, zodat klanten optimaal kunnen profiteren van de voordelen. Momenteel wordt gebruik gemaakt van Amazon Web Services (AWS). Hierin draaien Linux containers op Kubernetes clusters en een nieuw schaalbaar databasesysteem.
In de volgende blogpost lees je meer over de architectuur achter ODC. Het is voor nu wel belangrijk om te weten dat ODC cloud-agnostisch ontworpen is. AWS is niet het enige platform waarop het zal draaien.
Door Onno Poelmeyer, Consultant bij CoolProfs