Een architectuurplaat voor iedereen...

Door Joost Landgraf
R&D Teamlead, Principal consultant, OutSystems Expert Developer, Outsystems MVP, Junior UX designer

…maar zonder dozen en lijnen op een flipboard

Een van de eerste acties van Elon Musk toen hij Twitter had overgenomen, was het drastisch laten reviewen en schrappen van broncode (alsook afscheid nemen van een half leger developers, maar dat terzijde). Volgens hem is een groot gedeelte van de code van het 16 jaar oude social media-platform nutteloos. Zijn uitspraak stuitte op grote weerstand onder techneuten binnen en buiten Twitter.

Musk heeft in zijn korte tijd als eigenaar van Twitter al voor veel opschudding gezorgd en dubieuze keuzes gemaakt (en weer teruggedraaid). Maar toch zit er een kern van waarheid in zijn claim. Als je meer dan 10 jaar alleen maar blijft bouwen en uitbreiden op de oorspronkelijke architectuur, raak je de rode draad kwijt. Het is belangrijk regelmatig kritisch te kijken naar je IT-systemen en wat er wordt gebruikt, waarom het wordt gebruikt en je af te vragen of het nog steeds bijdraagt aan de business zoals het ooit bedoeld is. Maar ja, dan moet de architectuurplaat wel leesbaar en up-to-date zijn.

Goede voornemens

Het blijft een lastige relatie, architectuur en IT. Meestal wordt er in het begin een sterke architectuur uitgedacht en neergezet met het voornemen die goed bij te houden. In de loop der tijd worden er zinnige en minder zinnige dingen bijgebouwd. Die moeten ook vastgelegd worden in de architectuurplaat zodat we ten alle tijden kunnen raadplegen wat de status is.

Er zijn veel manieren om veranderingen in de architectuur bij te houden. Uit een kleine rondvraag onder techneuten kwam naar voren dat dit vooral gebeurt in bijvoorbeeld Visio, Word en PowerPoint. Opvallend genoeg zegt slechts een enkeling tools te gebruiken die ervoor bedoeld zijn, zoals Enterprise Architect.

Hoe komt dat toch, vraag ik mij af. Waarom zou je PowerPoint voor zoiets gebruiken? Dat is er helemaal niet voor bedoeld. Vaak komt het erop neer dat de meeste architectuurtools te complex zijn en software engineers zijn net mensen; liever lui dan moe. Ze kennen allemaal Unified Modeling Language (UML) maar bijna niemand gebruikt het.

Een wirwar van dozen en lijnen

Vraag iemand in de bouwsector om de architectuur van een gebouw visueel over te brengen en je krijgt blauwdrukken, plattegronden, dwarsdoorsneden en technische tekeningen. Vraag een softwareontwikkelaar om de architectuur van een IT-omgeving over te brengen en je krijgt een wirwar van kaders en lijnen, inconsistente kleurcoderingen en vormen, generieke terminologie en ontbrekende technologische keuzes. We hebben als beroepsgroep UML geïntroduceerd maar of dit een effectieve manier is om softwarearchitectuur te communiceren, is vaak niet relevant. UML is namelijk al het raam uitgegooid omdat teams de voorkeur geven aan simplistische ‘dozen en lijnen’-diagrammen. In PowerPoint bijvoorbeeld.

Zouden developers in de race naar agility het vermogen om visueel te communiceren zijn verloren? Buiten kijf staat dat UML te ingewikkeld is, te veel werk en bovenal is het ook gewoon lastig om alles continu bij te houden. Developers moeten dingen creëren. Wij willen bouwen. De business vraagt hier ook continu om, en snel een beetje.

OutSystems tools

Ik hoor je denken, ‘ja maar OutSystems is low-code. Daarmee is toch alles sneller, beter, gemakkelijker?’. In dit geval helaas niet. Natuurlijk hebben we AI Mentor Studio (het oude Architecture Dashboard) en Discovery, maar dat laat ons alleen het complexe gedeelte zien en niet de andere kant van het verhaal.

Een architectuurplaat moet niet alleen waardevol zijn voor de architect, ook een junior developer moet ermee kunnen lezen en schrijven. De Business Analist en stakeholders moeten hun businessprocessen erin herkennen en kunnen zien dat wat er gebouwd is, hout snijdt.

Er moet toch een betere oplossing zijn? Iets dat het midden houdt tussen de ingewikkelde industry standard tools en PowerPoint?

Meerdere doelgroepen aanspreken

Wij gingen op zoek naar een oplossing die we intern kunnen inzetten en die geschikt is voor onze klanten. We stuitten op het C4model. Dit is een model om je IT-landschap op een eenduidige en simpele manier weer te geven op een aantal niveaus van abstractie. Het inspireerde ons om de nieuwe tool Cool Model te ontwikkelen.

Deze tool moet het mogelijk maken de architectuur van een OutSystems softwarelandschap uit te lezen en te converteren naar een C4 model. Zo krijg je een visueel overzicht van bijvoorbeeld applicaties of databestanden (artefacten, de bekende ‘dozen’ uit de eerder genoemde diagrammen) en hoe die in verhouding staan tot elkaar.

Met een visualisatietool kunnen we vanuit Cool Model automatisch verschillende architectuurdiagrammen genereren. Hiermee bereiken we eenvoud en spreken we verschillende doelgroepen aan. Elke doelgroep krijgt te zien wat voor hen relevant is, van architect tot stakeholder.

Wat levert dit op? We automatiseren het monnikenwerk en houden minder handwerk over. Zo ontlasten we onze architecten, maar ook developers, testers, Product Owners en iedereen die betrokken is bij softwareontwikkeling. Dan kan iedereen zich concentreren op het werk dat ze leuk vinden en waar hun expertise en meerwaarde ligt.

Cool Model is nog in ontwikkeling maar kun je echt niet wachten en wil je meer weten? Stuur me een berichtje!

Origineel gepubliceerd door Joost Landgraf op LinkedIn op 8 december 2022.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Type platform

CoolUp '24

De Uitdaging van Duurzame Innovatie in een Versnellende Wereld

Madhu Iyer, consultant bij Lean Digitale Transformatie

De technologische verandering raast voort. Ondanks Agile en low-code, worstelen we om bij te blijven met Generatief AI en de toenemende focus op duurzaamheid.

Een unieke aanpak, die Lean Thinking combineert met digitale transformatie, biedt soelaas. Dit beproefde framework versnelt innovatie en adaptatie, met oog op duurzaamheid.

In mijn lezing focus ik niet op kant-en-klare oplossingen, maar schets ik het framework en mijn vertaalslag naar de praktijk. Ik deel wat wel en niet werkte. Het framework is aanpasbaar – de juiste toepassing hangt volledig af van uw eigen context.

Toewijding, consistentie en emotionele veerkracht zijn cruciaal. In mijn lezing deel ik diverse ervaringen – successen en mislukkingen – om waardevolle lessen te trekken en met vertrouwen te navigeren in het veranderende bedrijfslandschap, met focus op duurzaamheid.

CoolUp '24

Dagelijks deployen een utopie? Nee hoor!

Ruud Rademaker, Software Architect bij PGGM

CoolProfs zegt “Er zijn tal van redenen te noemen om je software development lifecycle (SDLC) te verbeteren. Wat je doel ook is, de CoolProfs SDLC-Suite biedt alle tools om dit voor OutSystems low-code omgevingen werkelijkheid te maken. Met onze SDLC-Suite maak je de low-code belofte waar.

Maakt CoolProfs die belofte waar? Een kritische klant vertelt.

CoolUp '24

Domain Driven Architecture, een noodzaak?

Edwin Muijen, Principal Consultant CoolProfs en PO Cool Model

Domain Driven Design is niet nieuw, maar wordt steeds relevanter. Kleinere, bedrijfsonderdeel-specifieke apps zijn overzichtelijker, sneller aan te passen en onafhankelijk van andere apps en hun ontwikkelteams.

Monilithische applicaties uit het verleden kunnen misschien beter worden opgedeeld in kleine, herbruikbare delen.

Edwin Muijen vertelt waarom Domain Driven Architecture van belang is, nu en in de toekomst.

CoolUp '24

Tekenen met AI

Heb je zin om eens met jouw creatieve kant aan de slag te gaan? Grijp nu hier de kans om samen met Jan Loos tekeningen tot leven te laten komen door middel van AI.
Let op: voor deze workshop zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

CoolUp '24

Op eigen benen staan, bouw je eigen OutSystems team.

Christa Roseboom, HR manager en mede-eigenaar Sogyo
Imelda Duivenvoorden, HR manager en MT-lid CoolProfs

Sogyo en CoolProfs geven tips en pitfalls over het samenstellen (en behouden) van je eigen OutSystems team. Samen helpen we je bij het werven van geschikte kandidaten en het vormgeven van een traineeprogramma. Uiteraard met de nodige begeleiding vanuit onze kant.

Samen zorgen we voor een instroom van goed opgeleide startende OutSystems-engineers die in vaste dienst kunnen treden. Ons plan is op basis van maatwerk en Best Practices. Zo heb je binnen de kortste keren ervaren OutSystems specialisten in dienst.

CoolUp '24

AI en UX voor OutSystems

Menno Cramer, Head of Solution Delivery & Experience bij OutSystems

UX/UI tovert apps om tot iets leuks en gebruiksvriendelijks, en met AI wordt het alleen maar beter – denk aan slimme personalisatie en bliksemsnel reageren. Met platforms zoals OutSystems kunnen we die dromen waarmaken en supercoole, slimme apps bouwen die precies doen wat gebruikers willen.

Dus, ontwerpers, omarm AI in jullie werk en wees niet bang – jullie creatieve magie en banen zijn veiliger dan ooit. En hey, vergeet niet: houd het simpel, test vaak, en luister altijd naar wat de gebruiker echt wil!

CoolUp '24

Road to ODC

Jeroen Bezemer, CTO bij CoolProfs
Arjan Waardenburg, Solution Architect bij OutSystems

Als OutSystems enthousiast zit je met een berg vragen. Je wilt zo snel mogelijk starten met ODC maar waar begin je en hoe zorg je voor een zo frictieloos mogelijke transitie van je huidige applicaties?

CoolProfs en OutSystems hebben een ijzersterke roadmap voor je uitgestippeld, met de stappen die je tussen nu en 2029 kunt doen. Daarbij wordt rekening gehouden met zowel de techniek als de mensen.