Guido blogt over DORA​

Hoe laat je het DORA model & metrics werken voor jouw OutSystems landschap?

Door Guido Vandecasteele
Data analist, consultant

In de wereld van softwareontwikkeling is DORA gesprek van de dag. In dit geval gaat het niet om het vrolijke televisiepersonage, maar de DORA van Google. DORA staat voor DevOps Research and Assessment. Het is een onderzoeks- en meetmethode om objectief de effectiviteit van softwareontwikkeling binnen een organisatie te meten. DORA was al populair, maar heeft sinds Google’s overname in 2018 een ware vlucht genomen.


Er wordt vaak gedacht dat DORA niet van toepassing is op low-code development. Low-code ontwikkelaars vertrouwen erop dat de belangrijkste DORA capabilities al in het low-codeplatform – en dus hun ontwikkelproces – zijn verankerd, en dat het voor de overige capabilities lastig is om die er zelf in te bakken. Het idee van low-code is immers dat je weinig meer eigenhandig hoeft te coderen, toch? Er valt hier echter nog veel winst te behalen.

Waar komt DORA vandaan?

DORA werd in 2014 opgezet door Dr. Nicole Forsgren, Gene Kim, en Jez Humble met als doel onderzoek te doen naar welke werkwijzen en vaardigheden essentieel zijn om het softwareontwikkelingsproces te versnellen.

De onderzoekers analyseerden 23.000 enquêtes van meer dan tweeduizend bedrijven met wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Hieruit kwam het boek “Accelerate” voort, samen met het eerste “State of DevOps Report”. Ze ontdekten dat wat ze noemden “high-performing” organisaties specifieke werkwijzen en vaardigheden hebben die hun minder presterende collega’s niet, of minder goed onder de knie hebben.

Hiermee konden ze onder andere wetenschappelijk onderbouwd stellen dat zaken als DevOps en Continuous Delivery geen lege buzzwords waren: investeringen in technologische transformatie leveren meetbaar efficiency- en concurrentievoordeel op.

DORA blijft de State of DevOps Reports jaarlijks herhalen. Hierdoor worden nog steeds de laatste ontwikkelingen in kaart gebracht en is DORA nog steeds relevant. Wil je weten of jouw organisatie echt zo innovatief is als je denkt? Benieuwd waar er ruimte is voor verbetering op je IT-afdeling? DORA kan het je vertellen.

Hoe werkt DORA?

Binnen het DORA Core model zijn zeventien vaardigheden in kaart gebracht, verdeeld in technische, procesmatige en culturele vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan continuous integration, deployment automation, shift left on security, testdata management, maar ook monitoring en learning culture. Het onderzoek toonde aan dat als je deze vaardigheden op orde hebt, dit invloed heeft op de vier DORA software delivery metrics. Deze metrics voorspellen in grote mate de bedrijfsresultaten en medewerkerstevredenheid van een organisatie, dus zowel commerciële als niet-commerciële prestaties.

Het DORA core model

Wat zijn de vier DORA metrics?

Waar DORA tot nu toe het meest om bekend staat, zijn de DORA metrics. Het onderzoek aangetoond dat deze vier metrieken het meest nauwkeurig de waarde voorspellen die een team aan de organisatie levert, uitgedrukt in low, medium of high performer. Ze zijn als volgt:

Deployment frequency, hoe vaak brengt een IT-team software naar productie? Is dat eens per maand? Of meerdere keren per dag? Om je op dit vlak high performer te kunnen noemen, is een hoge mate van automatisering van je ontwikkelproces een absolute vereiste.

Change lead time geeft aan hoe snel een organisatie in staat is te reageren op een verandering van bijvoorbeeld marktvraag, regelgeving of veiligheidsrisico’s. Hierbij wordt de tijd gemeten van de start van het ontwikkelen van een stukje software tot de ingebruikname ervan.

Change failure rate geeft aan hoeveel procent van doorgevoerde veranderingen in de software zorgt voor een verslechtering van het product, en dus fixes, rollbacks en patches vereist. Bij een low performer kan dit wel 46 tot 60% zijn terwijl dat bij high performers slechts 0 tot 15% is.

Time to restore service vertelt hoe snel een team in staat is om een fout die van invloed is op de gebruikerservaring te herstellen. Een low performer heeft hier een week tot een maand voor nodig, terwijl een high performer dit binnen een dag kan oplossen. Uiteraard is het belangrijk om er zo snel mogelijk achter te komen dat er iets fout gaat. Een goede monitoringoplossing is hierbij onmisbaar.

Waarom DORA?

DORA is niet het enige meetmodel dat beschikbaar is – de wereld van softwareontwikkeling is vol van modellen. Wat DORA uniek maakt is het feit dat dit het langstlopende onderzoek van zijn soort is, met bijna 10 jaar aan goed gefundeerd wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast is de kracht van het model dat het blijft evolueren. Elk jaar wordt er nieuwe data toegevoegd waardoor het telkens de heersende staat van de markt weerspiegelt.

Bovendien laat het onderzoek zien dat het model naast commerciële performance ook niet-commerciële performance voorspelt. Kortom, niet alleen je bedrijfsresultaat kan ervan opleven, maar ook medewerkers hebben er baat bij.

DORA toepassen op OutSystems

Als je werkt met een low-code platform als OutSystems heb je al snel een aantal van de belangrijkste vaardigheden afgedekt, zoals code maintanability en version control. Maar dit is nog niet voldoende om in de high-performing categorie te komen, hiervoor zijn meer vaardigheden nodig. Bij CoolProfs, de OutSystems+ Expert, zien wij het tot onze taak om klanten tools en oplossingen te bieden om de beste in hun markt te worden. Met de oplossingen uit de CoolProfs SDLC-Suite zoals de Cool Data Mover, Cool Configurator, Cool DevOps en de bijhorende Way of Working komt dit binnen handbereik.

Hoe CoolProfs het DORA core model invult

Daarnaast ontwikkelden we een manier om inzicht te geven in hoe OutSystems-gebruikers scoren op de DORA metrieken. In Cool Monitor wordt per team meteen zichtbaar hoe ieder team presteert en waar verbeterkansen liggen. Dit maakt het ook mogelijk om verschillende teams met elkaar te vergelijken en te zien hoe teams zich ontwikkelen in de loop van de tijd. Zo wordt in één klap inzichtelijk waar je organisatie goed presteert, waar er concreet winst te behalen is, welke teams een voorbeeldfunctie hebben, welke extra aandacht nodig hebben, en wordt inzichtelijk hoe teams het doen ten opzichte van de markt. En dat is dan weer waardevol om aan te tonen dat je een goede dienstverlener en prettige werkgever bent. Een speler waar iedereen mee in zee wil!

Ben je benieuwd geworden hoe jouw organisatie het doet op de kaart? Neem contact op en start je eigen DORA-avontuur.

Guide Vandecasteele, CoolProfs consultant

Origineel gepost door Guido op LinkedIn

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Type platform

CoolUp '24

De Uitdaging van Duurzame Innovatie in een Versnellende Wereld

Madhu Iyer, consultant bij Lean Digitale Transformatie

De technologische verandering raast voort. Ondanks Agile en low-code, worstelen we om bij te blijven met Generatief AI en de toenemende focus op duurzaamheid.

Een unieke aanpak, die Lean Thinking combineert met digitale transformatie, biedt soelaas. Dit beproefde framework versnelt innovatie en adaptatie, met oog op duurzaamheid.

In mijn lezing focus ik niet op kant-en-klare oplossingen, maar schets ik het framework en mijn vertaalslag naar de praktijk. Ik deel wat wel en niet werkte. Het framework is aanpasbaar – de juiste toepassing hangt volledig af van uw eigen context.

Toewijding, consistentie en emotionele veerkracht zijn cruciaal. In mijn lezing deel ik diverse ervaringen – successen en mislukkingen – om waardevolle lessen te trekken en met vertrouwen te navigeren in het veranderende bedrijfslandschap, met focus op duurzaamheid.

CoolUp '24

Dagelijks deployen een utopie? Nee hoor!

Ruud Rademaker, Software Architect bij PGGM

CoolProfs zegt “Er zijn tal van redenen te noemen om je software development lifecycle (SDLC) te verbeteren. Wat je doel ook is, de CoolProfs SDLC-Suite biedt alle tools om dit voor OutSystems low-code omgevingen werkelijkheid te maken. Met onze SDLC-Suite maak je de low-code belofte waar.

Maakt CoolProfs die belofte waar? Een kritische klant vertelt.

CoolUp '24

Domain Driven Architecture, een noodzaak?

Edwin Muijen, Principal Consultant CoolProfs en PO Cool Model

Domain Driven Design is niet nieuw, maar wordt steeds relevanter. Kleinere, bedrijfsonderdeel-specifieke apps zijn overzichtelijker, sneller aan te passen en onafhankelijk van andere apps en hun ontwikkelteams.

Monilithische applicaties uit het verleden kunnen misschien beter worden opgedeeld in kleine, herbruikbare delen.

Edwin Muijen vertelt waarom Domain Driven Architecture van belang is, nu en in de toekomst.

CoolUp '24

Tekenen met AI

Heb je zin om eens met jouw creatieve kant aan de slag te gaan? Grijp nu hier de kans om samen met Jan Loos tekeningen tot leven te laten komen door middel van AI.
Let op: voor deze workshop zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

CoolUp '24

Op eigen benen staan, bouw je eigen OutSystems team.

Christa Roseboom, HR manager en mede-eigenaar Sogyo
Imelda Duivenvoorden, HR manager en MT-lid CoolProfs

Sogyo en CoolProfs geven tips en pitfalls over het samenstellen (en behouden) van je eigen OutSystems team. Samen helpen we je bij het werven van geschikte kandidaten en het vormgeven van een traineeprogramma. Uiteraard met de nodige begeleiding vanuit onze kant.

Samen zorgen we voor een instroom van goed opgeleide startende OutSystems-engineers die in vaste dienst kunnen treden. Ons plan is op basis van maatwerk en Best Practices. Zo heb je binnen de kortste keren ervaren OutSystems specialisten in dienst.

CoolUp '24

AI en UX voor OutSystems

Menno Cramer, Head of Solution Delivery & Experience bij OutSystems

UX/UI tovert apps om tot iets leuks en gebruiksvriendelijks, en met AI wordt het alleen maar beter – denk aan slimme personalisatie en bliksemsnel reageren. Met platforms zoals OutSystems kunnen we die dromen waarmaken en supercoole, slimme apps bouwen die precies doen wat gebruikers willen.

Dus, ontwerpers, omarm AI in jullie werk en wees niet bang – jullie creatieve magie en banen zijn veiliger dan ooit. En hey, vergeet niet: houd het simpel, test vaak, en luister altijd naar wat de gebruiker echt wil!

CoolUp '24

Road to ODC

Jeroen Bezemer, CTO bij CoolProfs
Arjan Waardenburg, Solution Architect bij OutSystems

Als OutSystems enthousiast zit je met een berg vragen. Je wilt zo snel mogelijk starten met ODC maar waar begin je en hoe zorg je voor een zo frictieloos mogelijke transitie van je huidige applicaties?

CoolProfs en OutSystems hebben een ijzersterke roadmap voor je uitgestippeld, met de stappen die je tussen nu en 2029 kunt doen. Daarbij wordt rekening gehouden met zowel de techniek als de mensen.