Wat is het OutSystems low-code platform?

Het #1 low-code platform

Het low-code ontwikkelplatform OutSystems maakt software ontwikkelprocessen sneller en efficiënter. CoolProfs is partner van het eerste uur en OutSystems+ Expert.
Steeds meer bedrijven stappen over op low-code development. Geen wonder, want low-code biedt interessante voordelen in deze tijd van personeelstekort en snelle digitalisering. In tegenstelling tot traditionele softwareontwikkeling – waarbij ontwikkelaars code vanaf nul schrijven – maakt low-code gebruik van vooraf gedefinieerde modules en sjablonen om applicaties te ontwikkelen. Je bouwt zo met kant-en-klare “blokken” code een softwaresysteem op. Bedrijven noemen dit als de belangrijkste redenen om voor low-code kiezen:
Daarom geloven wij ook dat low-code de toekomst van software development is, in het bijzonder het low-code platform van OutSystems.

CoolProfs als OutSystems partner

CoolProfs is OutSystems partner sinds de Nederlandse introductie van het platform in 2009. We zijn de Nederlandse partner met de meeste OutSystems-kennis in huis en een van de weinige OutSystems Premier Partners ter wereld. Als OutSystems partner helpen wij bedrijven bij hun OutSystems projecten. We treden bijvoorbeeld op als OutSystems implementatiepartner. We ondersteunen bedrijven die hun OutSystems landschap naar een hoger niveau willen tillen en bijvoorbeeld hun software development proces willen optimaliseren. Ook helpen we bedrijven die vastlopen en hulp nodig hebben om hun OutSystems omgevingen weer op de rit te krijgen. Agile development zien wij als een absolute vereiste om alles uit het OutSystems platform te halen. Ook bij deze transitie treden wij geregeld als partner op.

Low-code leider OutSystems

OutSystems is één van de belangrijkste spelers op de wereldwijde low-code markt. Het van oorsprong Portugese bedrijf stond begin van deze eeuw aan de wieg van de opkomst van low-code, wat in die tijd nog Rapid Application Development werd genoemd. Al snel werd OutSystems erkend als “Leader” in het gerenommeerde Gartner Magic Quadrant. Jaar op jaar werd het low-code ontwikkelplatform uitgebreid en innovatiever. De bediening van het ontwikkelplatform is sterk visueel en stelt bedrijven in staat zowel desktop- als mobiele applicaties te modelleren, die in de cloud, on-premise of in een hybride omgeving draaien. Binnen een paar dagen tijd zet je al een compacte mobiele applicatie neer, maar de meeste bedrijven gebruiken OutSystems voor de ontwikkeling van impactvolle, innovatieve (bedrijfs)applicaties: van het vernieuwen en verbeteren van legacy software tot de creatie van een compleet nieuw systeem dat een ware digitale transformatie teweeg brengt.

Snel applicaties ontwikkelen met OutSystems

Snelheid is een voor de hand liggend voordeel van low-code ontwikkeling met OutSystems. Bedrijven die met low-code zijn gaan werken zeggen 40 tot 60% sneller applicaties te kunnen ontwikkelen ten opzichte van traditionele ontwikkelmethodes. Dit heeft meerdere oorzaken.

Verbeter je ROI met OutSystems

Low-code kan de Return on Investment (ROI) van bedrijven aanzienlijk verbeteren en is daarom een vaak genoemde reden om de overstap te maken. De hoge snelheid van het ontwikkel- en opleverproces hebben we al genoemd. Daarnaast kan de keuze voor OutSystems zorgen voor een verlaging van de ontwikkelkosten. De overstap naar low-code vermindert het aantal bugs in de nieuw ontwikkelde software waardoor je minder kosten maakt voor foutherstel later in het proces. Bovendien zijn developers snel opgeleid of bijgeschoold tot OutSystems ontwikkelaar en ook nieuwe developers met minder of geen ontwikkelervaring zijn sneller productief. Ook leent OutSystems zich met de juiste tools uitstekend voor geautomatiseerd testen en monitoren van systemen en het applicatielandschap waardoor er minder bugs voorkomen en issues sneller worden opgespoord en verholpen. Doordat er sneller en eenvoudiger software kan worden gebouwd, is de drempel laag om steeds meer workflows in een organisatie aan te pakken. Afdeling na afdeling wordt een bedrijf zo gedigitaliseerd met bedrijfsapplicaties die alle processen ondersteunen. Low-code applicaties zijn vaak schaalbaar en kunnen daardoor eenvoudig meegroeien met een organisatie. Als de vraag verandert, zijn OutSystems applicaties vaak goed aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden. Dit geeft bedrijven een unieke voorsprong op hun concurrenten. Tot slot kunnen stakeholders door de visuele aard van het OutSystems platform van het begin af aan betrokken worden bij het ontwikkelproces en kunnen ze sneller bijsturen als dat nodig is. Het eindproduct is meer in lijn met de vraag en voldoet beter aan de werkelijke behoefte.

Meer waardecreatie met OutSystems

Als de business beter en meer betrokken wordt bij het ontwikkelproces, zorgt dit voor meer waardecreatie. Stakeholders kunnen letterlijk plaatsnemen naast het ontwikkelteam en meekijken onder de motorkap. Hierdoor zien collega’s de mogelijkheden en grenzen van software, en begrijpen IT-teams beter wat de behoefte van de business is. In plaats van bouwen wat er gevraagd wordt, ontwikkelen ze de oplossing voor het onderliggende probleem. Onze consultants weten als geen ander dat dit niet altijd hetzelfde is.

Wanneer een bedrijf inzet op low-code development in combinatie met een geautomatiseerde en gestandaardiseerde CI/CD pipeline, zorgt dat voor een sterke boost van nieuwe waardestromen. IT-teams kunnen dagelijks software vrijgeven en releasen op aanvraag van de business zodat die meteen voordeel opleveren.

Lees hier meer over OutSystems in combinatie met Software Development Life Cycle (SDLC) optimalisatie.

OutSystems 11 en ODC

OutSystems 11 is de nieuwste versie van het platform, met betere ondersteuning voor microservices, CI/CD en  snellere, slimmere Reactive applicaties. Ook AI speelt een steeds prominentere rol in het platform.

OutSystems werkt verder aan ODC – OutSystems Developer Cloud. Dit is een geheel nieuw  en zeer schaalbaar cloud-native ontwikkelplatform waarbij apps binnen containers functioneren.

De sterke, continue innovatiekracht van OutSystems is één van de belangrijkste redenen waarom CoolProfs gelooft in de toekomst van low-code development. Als OutSystems+ Expert zijn wij constant op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en zetten deze in om onze klanten te helpen de hoogst haalbare resultaten te boeken. Daarom ontwikkelden wij onze Way of Working en de bijpassende de SDLC-Suite.

CoolUp '24

Lean leadership gecombineerd met het ESG framework

Madhu Iyer, consultant bij Lean Digitale Transformatie

Duurzame bedrijfsvoering is een breed begrip. Zorg voor je
medewerkers, aandeelhouders, klanten en het klimaat.

Lean thinking en ‘Servant Leadership’ past hierbij. Maar hier stopt het niet.

In de media leest je nu veel over ESG: Environmental, Social en Governance: Hoe kunnen organisaties risico’s en mogelijkheden managen die te maken hebben met het milieu, klimaatverandering, SROI en governance naast de focus op winstmaximalisatie en blije
aandeelhouders.

CoolUp '24

Shift Left, wat zijn de nadelen?

Ruud Rademaker, Software Architect bij PGGM
Huh, nadelen? Bedoel je niet voordelen? Nou ja, dit is het eerlijke verhaal. Ruud Rademaker vertelt over hun reis naar ‘een voorspelbaar softwareontwikkelingsproces’. Dagelijks deployen is bij het eerste team een feit en meer teams gaan volgen! Maar is alles nou beter, of zijn er ook nadelen?

CoolUp '24

Toekomstbestendige architectuur en het belang hiervan

CoolProfs
Hoe houd je grip op het applicatielandschap? Veelal worden architectuurplaten gemaakt om inzicht te krijgen. Door tijdsdruk worden deze platen vaak maar mondjesmaat bijgewerkt. Zijn er manieren om de architectuurplaten wel up-to-date te houden? Hoe belangrijk is een goede architectuur? Wat is een toekomstbestendige architectuur en hoe zorg je hiervoor?

CoolUp '24

Tekenen met AI

Jan Loos

Heb je zin om eens met jouw creatieve kant aan de slag te gaan? Grijp nu hier de kans om samen met Jan Loos tekeningen tot leven te laten komen door middel van AI.
Let op: voor deze workshop zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

CoolUp '24

Op eigen benen staan

Sogyo

We horen het vaak: “Wij zijn erg blij met jullie als partner, maar we moeten toch op eigen benen verder kunnen.” Dat begrijpen we heel goed. Onze aanpak is hierop gericht: Voordoen; Meedoen en Zelf Doen. Samen met Sogyo hebben wij een kant en klaar opleidingsprogramma voor nieuw OutSystems talent. Via een detavaste constructie en met hulp van de Cool Academy heb je binnen de kortste keren ervaren OutSystems specialisten in dienst.

CoolUp '24

AI en UX voor OutSystems

Menno Cramer, Head of Solution Delivery & Experience bij OutSystems

UX/UI tovert apps om tot iets leuks en gebruiksvriendelijks, en met AI wordt het alleen maar beter – denk aan slimme personalisatie en bliksemsnel reageren. Met platforms zoals OutSystems kunnen we die dromen waarmaken en supercoole, slimme apps bouwen die precies doen wat gebruikers willen.

Dus, ontwerpers, omarm AI in jullie werk en wees niet bang – jullie creatieve magie en banen zijn veiliger dan ooit. En hey, vergeet niet: houd het simpel, test vaak, en luister altijd naar wat de gebruiker echt wil!

CoolUp '24

Road to ODC

Jeroen Bezemer, CTO bij CoolProfs

Als OutSystems enthousiast zit je met een berg vragen. Je wilt zo snel mogelijk starten met ODC maar waar begin je en hoe zorg je voor een zo frictieloos mogelijke transitie van je huidige applicaties. CoolProfs heeft een ijzersterk pad voor je uitgestippeld. Onze boodschap: Start er morgen mee!