Gedistribueerde architectuur en ODC, wat heeft de business eraan?
Het nieuwe low-code platform ODC, OutSystems Developer Cloud, belooft hele IT-afdelingen in de lift te zetten. Het heeft een aantal ingebouwde capabilities die het potentieel hebben je IT-omgeving dynamischer, flexibeler, schaalbaarder en innovatiever te maken.
ODC is bovendien cloud-native, wat betekent dat de infrastructuur van zowel het ontwikkelplatform – voor het bouwen en deployen van apps -, als de onafhankelijke runtime – voor het hosten en uitvoeren van deze apps – in de cloud is ontwikkeld en geïmplementeerd. De functionele voordelen voor IT zijn duidelijk, maar welke kansen biedt ODC voor de business? Laten we daar eens in duiken.
Toepassingsgebieden van gedistribueerde architectuur
We hebben al aandacht besteed aan de route naar ODC en de stappen die organisaties moeten zetten voor een soepele overgang. ODC brengt naast centrale gelaagde applicatie-architecturen die we al kennen van OS11, ook gedistribueerde softwarearchitecturen onder handbereik. Het pad is daarmee vrijgemaakt voor event-driven architectuur zodat organisaties de afweging kunnen maken om afscheid te nemen van (een deel van) hun monolieten en met microservices verder te gaan.
De functionele voordelen zijn evident. Als afhankelijkheden worden weggenomen kan dit incidenten en wachttijden sterk verminderen. Je kunt grote hoeveelheden data verwerken en inzetten voor algoritmes die bedrijfsprocessen sturen of content beheren, en voor A.I. toepassingen om snel informatie te interpreteren en samen te vatten.
Gedistribueerde architectuur maakt toepassingen bijzonder schaalbaar, veerkrachtig en flexibel. Maar waar liggen de business-kansen?
We noemen de meest prominente toepassingsgebieden:
1. Web- en Mobiele Applicaties
- E-commerce platforms: Gedistribueerde systemen kunnen grote hoeveelheden verkeer en transacties aan, wat essentieel is voor webwinkels. Zeker wanneer die te maken hebben met grote piekbelasting.
- Sociale netwerken: Dit soort applicaties gebruiken gedistribueerde architecturen om gebruikersinteracties in real-time te verwerken.
2. Enterprise Applicaties
- CRM-systemen: Customer Relationship Management systemen die grote hoeveelheden klantgegevens beheren en analyseren met een focus op relevantie en profiling.
- ERP-systemen: Enterprise Resource Planning systemen die bedrijfsprocessen integreren en automatiseren.
3. Financiële Diensten
- Banking applicaties: Voor online bankieren, betalingen en transacties, zoals die gebruikt worden door banken en fintech-bedrijven.
- Fraudedetectie: Gedistribueerde systemen kunnen realtime data-analyse uitvoeren om fraude te detecteren en voorkomen.
4. Big Data en Analytics
- Data warehousing: Gedistribueerde databases en data lakes gebruiken gedistribueerde systemen voor het opslaan en analyseren van enorme hoeveelheden gegevens.
- Real-time analytics: Systemen voor realtime data streaming en machine learning.
5. Internet of Things (IoT)
- Smart cities: Gedistribueerde systemen kunnen gegevens van sensoren in een stad verzamelen en analyseren en zo stadsdiensten verbeteren.
- Industriële IoT: Voor het monitoren en beheren van apparatuur en productieprocessen.
6. Healthcare
- Elektronische medische dossiers: Gedistribueerde systemen kunnen patiëntgegevens veilig en snel beheren en informatie delen tussen zorgverleners, net zoals het op afstand leveren van medische diensten en consulten.
- Genomics en biomedische data-analyse: Voor verwerking en analyse van grote datasets in biomedisch onderzoek.
7. Supply Chain Management
- Logistieke tracking: Systemen voor het real-time volgen en beheren van leveringen en voorraden.
- Warehouse management: Gedistribueerde systemen optimaliseren magazijnoperaties.
Praktijkvoorbeelden
Grote spelers zoals de “Big Tech” met hun eigen cloud datacenters maken al volop gebruik van gedistribueerde architectuur en zijn hiervan afhankelijk voor hun succes. OutSystems brengt met ODC deze technologie nu onder handbereid van elk IT-bedrijf. Welke voordelen zijn er voor hen te behalen?
Neem bijvoorbeeld een startup die een nieuwe webapplicatie ontwikkelt. Die kan gedistribueerde architectuur inzetten om specifieke functies (zoals klantgegevensbeheer, facturering en rapportage) in afzonderlijke services te verdelen. Dit maakt het voor dit bedrijf gemakkelijker om snel nieuwe functies te introduceren zonder het hele systeem aan te hoeven passen en om schommelingen in het gebruik efficiënt op te vangen zonder dat de prestaties daaronder lijden.
Ook een snelgroeiende e-commerce kan gedistribueerde architectuur gebruiken om haar online winkel soepel te laten draaien, zelfs tijdens piekperiodes zoals kerst en Sinterklaas. Het bedrijf verdeelt zijn systemen in verschillende services, bijvoorbeeld een betaalservice, productcatalogus en voorraadbeheer, om flexibeler te zijn en afhankelijkheden weg te nemen. Nieuwe functionaliteiten kunnen worden gedeployed zonder dat ze een risico vormen voor de continuïteit van de webshop.
Voor een bank biedt gedistribueerde architectuur een robuust en schaalbaar platform dat klanttevredenheid kan verhogen door continue beschikbaarheid van financiële diensten te garanderen. Verder biedt het flexibiliteit om nieuwe gepersonaliseerde diensten te introduceren om zo specifieke klantgroepen aan te trekken en te behouden. Ook wordt het eenvoudiger om verdachte activiteiten op te sporen en er actie op te ondernemen.
De inzet van gedistribueerde architecturen biedt dus tal van kansen om flexibel en betrouwbaar innovatieve IT-diensten te leveren, en je organisatie snel aan te passen aan de markt, te innoveren en te groeien. ODC brengt dit onder handbereik.
Benieuwd naar de kansen die ODC jouw organisatie kan bieden? Neem contact op met CoolProfs, we denken graag met je mee!
Joachim Vandecasteele, Consultant, CoolProfs